PERIKSA… UKKM, Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah dengan kerjasama UKKM Pejabat Kesihatan Daerah Daro melaksanakan Ops Kesan, baru-baru ini.
Kilang makanan gagal patuhi peraturan hadapan hukuman
Published atNov 08, 2025 04:27 pm
MUKAH: Unit Keselamatan dan Kualiti Makanan (UKKM), Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah dengan kerjasama UKKM Pejabat Kesihatan Daerah Daro, telah melaksanakan Operasi Pemeriksaan Premis Kilang Makanan (Ops Kesan) di sebuah kilang pemprosesan makanan di Mukah, baru-baru ini.
Pegawai Kesihatan Bahagian Mukah, Dr. Muhammad Najib Hasan @ Ahmad berkata, operasi tersebut bertujuan memastikan setiap premis pengilangan makanan mematuhi Peraturan 10, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009. PERIKSA… UKKM, Pejabat Kesihatan Bahagian Mukah dengan kerjasama UKKM Pejabat Kesihatan Daerah Daro melaksanakan Ops Kesan, baru-baru ini.
“Peraturan itu mewajibkan pelaksanaan Sistem Kebolehkesanan Makanan.
“Setiap tuan punya atau pemunya premis makanan perlu mempunyai sistem kebolehkesanan makanan yang boleh mengenal pasti satu langkah ke belakang, iaitu dari mana makanan itu datang, serta satu langkah ke hadapan, ke mana makanan itu dihantar,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.
Sistem ini penting bagi memastikan keselamatan rantaian makanan dari peringkat pengeluaran hingga pengedaran kepada pengguna.
Kegagalan mematuhi peraturan ini merupakan satu kesalahan dan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun jika disabitkan.
“Setiap pemilik premis pengilangan makanan turut diwajibkan menyediakan Program Jaminan Keselamatan Makanan (PJKM) selaras dengan Peraturan 9, Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan 2009.
“PJKM merupakan sistem amalan terancang yang memberi jaminan bahawa sesuatu makanan tidak memudaratkan pengguna apabila dimakan,” ujarnya.
Antara sistem yang diperkenalkan di bawah program tersebut ialah Amalan Perkilangan Yang Baik (GMP), Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP) serta Makanan Selamat Tanggungjawab Industri (MeSTI).
Orang ramai turut dinasihatkan agar lebih bijak memilih produk makanan, memastikan label dan maklumat pada bungkusan adalah tepat serta mempunyai logo persijilan yang diiktiraf oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).
Sebarang pertanyaan atau aduan berkaitan premis pengilangan makanan yang kotor boleh disalurkan kepada Pejabat Kesihatan Bahagian atau Daerah terdekat, atau melalui portal rasmi KKM di http://moh.spab.gov.my, serta laman Facebook rasmi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di www.facebook.com/bkkmhq.
This article has been translated using our AI technology. While we strive for accuracy,
AI translations
may contain errors. For the most precise information, please refer to the original article.