Satu kajian baru mendedahkan bahawa enam jenis makanan laut yang kerap dimakan manusia termasuk ikan dan udang, mengandungi mikroplastik. Mikroplastik ditakrifkan sebagai serpihan plastik berdiameter kurang dari 5 milimeter dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia dikatakan mungkin berkaitan dengan beberapa kesan buruk terhadap kesihatan manusia, seperti kanser.
Kajian ini dijalankan oleh saintis dari Oregon, Amerika Syarikat, di mana penyelidik telah mengambil sampel daripada sejumlah 6 jenis makanan laut iaitu 182 ekor ikan dalam kajian. Enam jenis ini — Udang Pink, Ikan Herring Pasifik, Belut Tujuh Insang Pasifik, Ikan Kerapu Hitam, Ikan Kod dan Ikan Salmon Chinook, dianggap mempunyai "kepentingan ekonomi atau budaya" di Oregon tetapi tentu saja tidak boleh dianggap mewakili tabiat makanan global.
Pembedahan makmal dan analisis mikroskopik menunjukkan bahawa daripada 182 sampel individu, 180 daripadanya mengandungi 1806 zarah yang disyaki, dengan kadar sebanyak 98.9%.
Saintis memberi amaran bahawa serpihan asing ini boleh "merebak dari laut ke meja makan kita", dan kemudian dimakan oleh pelanggan restoran dan juga ahli keluarga di rumah.
Kajian mendapati Udang Pink, yang menapis makanan di bawah permukaan air, mempunyai kepekatan zarah tertinggi dalam tisu yang boleh dimakan.
Profesor Susanne Brander, ahli ekotoksikologi dari Oregon State University berkata, "Sangat membimbangkan bahawa mikroserat jelas dapat berpindah dari saluran gastrousus ke otot dan tisu lain." "Ini mempunyai impak yang luas pada organisma lain, mungkin termasuk manusia."