Hari ini ialah perayaan Duanwu yang disambut setiap tahun, ramai orang akan makan kuih chang pada hari ini, dan selepas makan akan memadankan dengan buah-buahan untuk menghilangkan rasa muak. Walau bagaimanapun, seorang doktor memberi amaran bahawa jika anda memadankan buah-buahan sejuk seperti tembikai Hami dan tembikai susu selepas makan kuih chang, ia mungkin menyebabkan rasa mual dan kembung perut, malah boleh menyebabkan gastroenteritis akut.
Menurut laporan Sanli News Network, Dr. Lü Pin dari Klinik Kesihatan Keluarga Pin An di Taiwan mengingatkan di saluran YouTube "Klinik Pin An_Dr. Lü Pin" bahawa kuih chang mengandungi beras pulut, daging rebus dan kuning telur masin, yang bukan sahaja berminyak tetapi juga sukar dihadam. Jika dipadankan dengan buah-buahan sejuk seperti tembikai dan tembikai Hami, ia boleh menyebabkan beras pulut membentuk ketulan dalam perut, bukan sahaja menyebabkan mual dan kembung perut, malah gastroenteritis akut.
Boleh Dipadankan Dengan Nanas, Epal dan Betik
Beliau mencadangkan memadankan buah-buahan pada suhu bilik yang membantu penghadaman, seperti kiwi, nanas, epal, betik, atau segelas teh suam-suam, seperti roselle, hawthorn, kulit mandarin, mawar, dan daun teratai, untuk menghilangkan rasa muak, membantu penghadaman, dan melindungi perut.
Tambahan pula, Dr. Lin Siyu juga menunjukkan bahawa kalori bagi satu kuih chang tradisional ialah 400 hingga 600 kalori, dan "beras pulut" menyumbang kira-kira 60% daripada kalori kuih chang, dengan setiap 100 gram beras pulut mengandungi kira-kira 350 kalori; "mentega" seperti daging babi, kuning telur masin, dan cendawan, mengandungi lemak dan protein yang lebih tinggi, yang turut menambah jumlah kalori; "perisai" seperti kicap dan lemak, juga akan meningkatkan kandungan kalori dan natrium. Oleh itu, kalori bagi sebiji kuih chang yang lengkap hampir sama dengan jumlah kalori yang diperlukan untuk satu hidangan, dan perlu dimakan dengan sederhana.