Menjelang Festival Pertengahan Musim Luruh, salah satu pusat utama pembuatan kuih bulan di China iaitu Maoming, Guangdong, telah memulakan acara tempahan kuih bulan selama 50 hari. Persatuan Industri Makanan Bandar Maoming menyatakan bahawa pesanan kuih bulan dan inti kuih bulan dari luar negara telah meningkat sebanyak 20% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.
Menurut laporan China News Service, Maoming merupakan bandar pertanian utama, dengan sumber pertanian yang kaya untuk membekalkan bahan mentah kepada pengeluaran kuih bulan. Kuih Toro dari Hua Zhou, Maoming, berasal dari Dinasti Tang semasa tahun Zhen Guan dan mempunyai sejarah lebih 1,300 tahun, manakala kuih beras goreng dari Diancheng, Maoming, mewarisi teknik membuat "perbekalan tentera Puan Xian".
Mengikut statistik, pada masa ini terdapat 252 syarikat pengeluaran kuih bulan di seluruh Maoming, dengan hampir 100 jenis kuih bulan, jumlah pengeluaran tahunan sekitar 30,000 tan dan nilai pengeluaran tahunan melebihi 4 bilion Renminbi (23.48 bilion Ringgit Malaysia).
Persatuan Industri Makanan Maoming menyatakan bahawa acara tempahan kuih bulan selama 50 hari telah dibuka, dengan pesanan kuih bulan dan inti dari luar negara meningkat 20% berbanding tahun lalu. Dijangka jumlah jualan keseluruhan kuih bulan tahun ini juga akan meningkat lebih 30% berbanding tahun lalu.
Menurut Kastam Maoming, sebagai satu-satunya syarikat pengeksport kuih bulan dan inti di Maoming, Guangzhou Restaurant Group Liangfengyuan (Maoming) Food Co., Ltd. (ringkas: Liangfengyuan) telah mula mengeksport kuih bulan dan inti ke Amerika Syarikat, Afrika Selatan, Kanada dan lain-lain sejak Mei tahun ini, dengan jumlah pesanan luar negara meningkat 20% berbanding tahun lepas.
Naib Pengurus Bahagian Pemasaran Jabatan Jualan Liangfengyuan, Li Haiting menyatakan bahawa pelanggan luar negara paling menggemari inti tradisional kuih bulan Cina seperti inti teratai, bijan hitam dan kacang merah, manakala kuih bulan eksport paling popular ialah kuih bulan teratai putih asli dengan satu atau dua telur masin, serta kuih bulan kacang merah. Penghantaran kuih bulan dan inti ini biasanya berterusan sehingga akhir Ogos.