日本福岛海产食品。
日本福岛海产食品。

Taiwan Akan Sepenuhnya Menghapus Larangan Import Makanan Dari Fukushima, Jepun - Dijangka Berkuat Kuasa Seawal Akhir Tahun Ini

Published at Sep 02, 2025 11:33 am
Selepas 14 tahun insiden nuklear Fukushima di Jepun, Taiwan telah secara berperingkat melonggarkan kawalan import makanan dari Fukushima. Mulai seawal akhir tahun ini, Taiwan tidak lagi akan melakukan pemeriksaan setiap kumpulan ke atas makanan dari lima wilayah Jepun termasuk Fukushima, sebaliknya kembali kepada pengurusan di sumber dan kawalan sempadan, selaras dengan peraturan negara serta wilayah lain. Larangan terhadap produk yang tidak dibenarkan diedar di Jepun masih dikekalkan dan tidak dibenarkan masuk ke Taiwan.

Pada 29 Ogos, Kementerian Kesihatan dan Kebajikan telah mengumumkan draf pemansuhan "Senarai Barangan Makanan Jepun yang Dihentikan Pemeriksaan Import serta Wilayah Pengeluaran dan Pengilangan" dan akan kembali kepada pengurusan di sumber serta pengawalan di sempadan. Kerajaan Jepun akan terus mengawal produk makanan yang dilarang di pasaran, manakala pihak berkuasa Taiwan akan membuat pemeriksaan sampel radiasi di sempadan berdasarkan mekanisme pengurusan risiko untuk memastikan keselamatan makanan. Draf ini akan menjalani tempoh notis selama 60 hari untuk mengumpul pandangan daripada semua pihak.

Ini merupakan kali kedua Taiwan melonggarkan sekatan selepas kelonggaran tahun lalu. Selepas kemalangan loji nuklear Fukushima pada 11 Mac 2011, Taiwan telah melarang makanan dari lima wilayah iaitu Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma, dan Chiba selama hampir 11 tahun.

Mengikut statistik Jabatan Makanan dan Dadah Taiwan, dari 21 Februari 2022 hingga 31 Julai tahun ini, sejumlah 21,717 kumpulan makanan dari Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma dan Chiba telah diperiksa setelah diimport ke Taiwan. Dalam tempoh 14 tahun, jumlah pemeriksaan di sempadan telah melebihi 263,000 kumpulan dan keputusannya adalah mematuhi piawaian Taiwan serta Jepun, dengan kadar ketidakpatuhan sebanyak 0. Berdasarkan penilaian risiko Taiwan ke atas makanan Jepun, risiko pendedahan radiasi tambahan adalah boleh diabaikan.

Ketua Pengarah Jabatan Makanan dan Dadah, Jiang Zhigang, menyatakan bahawa lebih 6 juta rakyat Taiwan melancong ke Jepun pada tahun lalu, menikmati makanan dan melawat pelbagai tempat dengan gembira serta sudah biasa dengan makanan Jepun. Beliau menegaskan bahawa mana-mana makanan yang tidak diedarkan di dalam negara Jepun tetap tidak akan diimport ke Taiwan.

Author

联合日报newsroom


相关报道