(Miri, 7hb) Kementerian Kesihatan Malaysia mengeluarkan infografik kesihatan untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang punca dan simptom keracunan makanan.
infografik kesihatan tersebut menyatakan bahawa keracunan makanan merujuk kepada sebarang penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar, dengan tiga kaedah utama iaitu jangkitan bakteria, pencemaran kimia dan pencemaran kaca atau mineral.
Simptom keracunan makanan boleh berkisar dari ringan ke sangat serius, dan orang ramai mungkin mengalami keracunan makanan tetapi tidak tahu makanan apa yang menyebabkannya.
Berdasarkan kepada bakteria dan virus yang berbeza boleh menyebabkan simptom yang berbeza, orang ramai disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan jika mengalami simptom keracunan makanan.
Selain itu, jabatan tersebut mengingatkan orang ramai untuk menggunakan penglihatan, bau dan rasa bagi mengenal pasti makanan yang tidak sihat. Sekiranya makanan tidak dalam keadaan baik atau berbau aneh, jangan makan lagi.
infografik kesihatan tersebut menyatakan bahawa keracunan makanan merujuk kepada sebarang penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar, dengan tiga kaedah utama iaitu jangkitan bakteria, pencemaran kimia dan pencemaran kaca atau mineral.
Simptom keracunan makanan boleh berkisar dari ringan ke sangat serius, dan orang ramai mungkin mengalami keracunan makanan tetapi tidak tahu makanan apa yang menyebabkannya.
Berdasarkan kepada bakteria dan virus yang berbeza boleh menyebabkan simptom yang berbeza, orang ramai disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan jika mengalami simptom keracunan makanan.
Selain itu, jabatan tersebut mengingatkan orang ramai untuk menggunakan penglihatan, bau dan rasa bagi mengenal pasti makanan yang tidak sihat. Sekiranya makanan tidak dalam keadaan baik atau berbau aneh, jangan makan lagi.