西贝南京砂之船店新店试营业。
西贝南京砂之船店新店试营业。

Pekerja Xibei Sahkan Seluruh Kakitangan Xibei Terima Kenaikan Gaji Purata 500 Yuan

Published at Nov 23, 2025 10:49 am

Seorang pelayan di restoran rangkaian China, Xibei, telah mengesahkan bahawa kenaikan gaji purata sebanyak 500 yuan (RMB, kira-kira 91.52 SGD) untuk semua kakitangan Xibei adalah benar.


Pada hari Sabtu (22 November), Modern Express melaporkan bahawa pengurus cawangan Xibei Nanjing Sandship berkata, baru-baru ini Xibei telah melakukan pelarasan dan penurunan harga produk di kedai-kedai mereka di China, dengan hampir 40 menu diturunkan harga antara 5% hingga 20%. Laporan itu juga memetik pengakuan pelayan bahawa laporan media tentang kenaikan purata gaji 500 yuan untuk semua kakitangan Xibei adalah benar.


Menurut laporan Xin Huanghe, Xibei sebelum ini telah mengadakan mesyuarat kakitangan pada 12 September, di mana pengasas Xibei, Jia Guolong, mengumumkan bahawa subsidi sebanyak 500 yuan akan diberikan kepada pekerja barisan hadapan; subsidi ini telah diterima masuk pada bulan September, dan bermula Oktober subsidi ini diubah menjadi sebahagian daripada pendapatan bonus, dan akan kekal tetap dalam struktur pendapatan pekerja barisan hadapan.

Bahagian Perhubungan Awam Xibei berkata, 500 yuan yang mula diberikan sejak September setiap bulan itu bukanlah "ganjaran kerana kesusahan", "tetapi kenaikan gaji secara menyeluruh".


Pada bulan September, usahawan terkenal Luo Yonghao telah menulis di Weibo selepas makan di Xibei, mengkritik restoran tersebut kerana "semuanya makanan siap proses dan mahal", menyebabkan perdebatan antara kedua-dua pihak, serta mencetuskan perbincangan nasional mengenai makanan siap proses, hak mengetahui pengguna, dan pengurusan komunikasi syarikat.
Selepas itu, beberapa media melawat dapur Xibei dan mendedahkan bahawa restoran tersebut menggunakan pelbagai jenis makanan sejuk beku atau siap proses; sebagai contoh, bahan utama untuk ikan bakar daun bawang di cawangan tersebut ialah ikan jeruk beku dengan jangka hayat 18 bulan, manakala sos mie oat juga ialah sos daging lembu beku.
Xibei kemudian menghentikan lawatan dapur di cawangan mereka, dan mengeluarkan surat permohonan maaf. Mereka mengakui terdapat perbezaan ketara antara proses pengeluaran dengan jangkaan pelanggan, dan akan cuba sedaya upaya supaya lebih banyak proses awal dari dapur pusat dibuat di kedai secara langsung. Menjelang Oktober, lapan menu termasuk lempeng daging lembu dan sate kambing akan mula disediakan di premis kedai.


Menurut laporan, selepas insiden itu, Jia Guolong secara dalaman telah mengarahkan dengan tegas, "tidak dibenarkan mengurangkan syif kerja, tidak dibenarkan memberhentikan pekerja, jika tiada pelanggan di kedai, pengurus harus membawa kakitangan untuk belajar dan menjalani latihan".

Author

联合日报新闻室


相关报道