(Bandar Seri Begawan, 2 Jun) Pusat Piawaian dan Pensijilan (PSABD) di bawah Kementerian Kewangan dan Ekonomi dengan kerjasama Jabatan Pertanian dan Agromakanan (DoAA) di bawah Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan telah mengadakan satu acara promosi di Pusat Komersial Hortikultur Rimba semalam.
Acara ini bertujuan untuk mempromosikan tujuh piawaian kebangsaan yang baru diterbitkan seperti berikut:
Nombor Nombor PBD Tajuk
1 1 46:2024 Piawaian Okra Brunei (Bendir)
2 47:2024 Piawaian Tembikai Brunei (Sekoi)
3 48:2024 Piawaian Cendawan Tiram Brunei (Cendawan Tiram)
4 49:2024 Piawaian Pisang Brunei (Pisang)
5 50:2024 Piawaian Nenas Brunei (Nenas)
6 51:2024 Piawaian Tomato Brunei (Tomato)
7 52:2024 Piawaian Kelapa Muda Brunei (Kelapa Muda)
Tujuan acara promosi ini adalah untuk memperkenalkan dan memaklumkan kepada orang awam dan pihak-pihak berkepentingan mengenai tujuh piawaian kebangsaan yang baru diterbitkan ini, yang akan dilaksanakan dalam industri pertanian tempatan.
Semasa acara, Penolong Pegawai Kerja Tingkat Satu, Mohd Noh, menyampaikan laporan mengenai kepentingan piawaian, manakala Pegawai dari Jabatan Pertanian dan Agromakanan, Mohd Kasim, menerangkan peranan jabatan tersebut dalam penggubalan piawaian. Seterusnya, Mohd Fa'ai dari Pusat Piawaian dan Pensijilan memberi penerangan tentang kandungan tujuh piawaian baharu yang dikeluarkan.
Diharapkan piawaian ini dapat menjadi rujukan am dan panduan untuk pengimport, pengeksport, penyelidik akademik, pembuat dasar serta semua yang terlibat dalam rantaian bekalan makanan dan aktiviti pertanian.
Acara promosi ini telah menarik kehadiran pihak berkepentingan daripada pelbagai agensi kerajaan dan swasta, termasuk petani, wakil pasar raya, pembekal tanaman, pengimport-pengeksport, institusi pendidikan tinggi, koperasi, serta pegawai dan kakitangan dari PSABD dan DoAA.
Acara promosi diakhiri dengan pengenalan serta promosi tujuh piawaian kebangsaan baharu, bagi merealisasikan usaha-usaha berterusan dari Pusat Piawaian dan Pensijilan serta Jabatan Pertanian dan Agromakanan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.
Acara ini bertujuan untuk mempromosikan tujuh piawaian kebangsaan yang baru diterbitkan seperti berikut:
Nombor Nombor PBD Tajuk
1 1 46:2024 Piawaian Okra Brunei (Bendir)
3 48:2024 Piawaian Cendawan Tiram Brunei (Cendawan Tiram)
4 49:2024 Piawaian Pisang Brunei (Pisang)
5 50:2024 Piawaian Nenas Brunei (Nenas)
6 51:2024 Piawaian Tomato Brunei (Tomato)
7 52:2024 Piawaian Kelapa Muda Brunei (Kelapa Muda)
Tujuan acara promosi ini adalah untuk memperkenalkan dan memaklumkan kepada orang awam dan pihak-pihak berkepentingan mengenai tujuh piawaian kebangsaan yang baru diterbitkan ini, yang akan dilaksanakan dalam industri pertanian tempatan.
Semasa acara, Penolong Pegawai Kerja Tingkat Satu, Mohd Noh, menyampaikan laporan mengenai kepentingan piawaian, manakala Pegawai dari Jabatan Pertanian dan Agromakanan, Mohd Kasim, menerangkan peranan jabatan tersebut dalam penggubalan piawaian. Seterusnya, Mohd Fa'ai dari Pusat Piawaian dan Pensijilan memberi penerangan tentang kandungan tujuh piawaian baharu yang dikeluarkan.
Diharapkan piawaian ini dapat menjadi rujukan am dan panduan untuk pengimport, pengeksport, penyelidik akademik, pembuat dasar serta semua yang terlibat dalam rantaian bekalan makanan dan aktiviti pertanian.
Acara promosi ini telah menarik kehadiran pihak berkepentingan daripada pelbagai agensi kerajaan dan swasta, termasuk petani, wakil pasar raya, pembekal tanaman, pengimport-pengeksport, institusi pendidikan tinggi, koperasi, serta pegawai dan kakitangan dari PSABD dan DoAA.
Acara promosi diakhiri dengan pengenalan serta promosi tujuh piawaian kebangsaan baharu, bagi merealisasikan usaha-usaha berterusan dari Pusat Piawaian dan Pensijilan serta Jabatan Pertanian dan Agromakanan, Kementerian Sumber-sumber Utama dan Pelancongan.