初级资源与旅游部长拿督斯里哈芝阿都玛纳夫博士昨日在第21届国会第二次会议上。
初级资源与旅游部长拿督斯里哈芝阿都玛纳夫博士昨日在第21届国会第二次会议上。

Menteri Seru Pembangunan Kopi Tempatan dan Agropelancongan, Harap Tarik Perkebunan Kopi Labi Jadi Tarikan Pelancongan

Published at Aug 08, 2025 03:53 pm
(Bandar Seri Begawan, 8 Jun) — Menteri Sumber-Sumber Utama dan Pelancongan, Dato Seri Dr. Haji Abdul Manaf semalam dalam Mesyuarat Kedua Parlimen ke-21 menyatakan bahawa Brunei sebenarnya mempunyai potensi untuk memiliki rasa kopi yang unik, namun kekangan terbesar adalah bilangan pekebun kopi tempatan yang masih sedikit, dengan hanya seorang pekebun kopi aktif iaitu Labi Coffee di seluruh negara. Walaupun terdapat kafe kopi tempatan dengan perisa tersendiri, sumber biji kopi mereka masih diimport dari luar negara.

Isu ini dibangkitkan oleh ahli parlimen, Chong Ching Yee. Menteri dalam maklum balasnya berkata, kementerian telah mula mempromosikan budaya kopi Brunei, contohnya menerusi pelancaran “Jelajah Kopi Brunei” pada Julai tahun lepas yang melibatkan lebih 100 kedai kopi tempatan — daripada gerai pop-up sehinggalah kafe moden, meliputi kopi istimewa dan pengalaman barista profesional, memberikan pilihan pelancongan unik kepada pelancong tempatan dan antarabangsa.

Bagi promosi antarabangsa, “Jelajah Kopi Brunei” telah menganjurkan pameran mini di Miri, Sarawak pada Februari tahun ini, dan akan memperkenalkan diri di Kota Kinabalu, Sabah pada hujung bulan ini, bertujuan untuk meningkatkan populariti kopi Brunei serta memperkukuh kedudukan negara di bidang agropelancongan dan pelancongan kulinari serantau.

Menteri menegaskan bahawa Kawasan Labi memiliki potensi untuk membangunkan pelancongan agro bertemakan kopi, di mana pelancong boleh menikmati pengalaman lengkap daripada penanaman, penuaian sehingga pemprosesan biji kopi, menarik minat pengunjung yang menggemari cita rasa asli dan budaya komuniti. Pada masa ini, kementerian sedang menambah baik keupayaan penerimaan pelancong termasuk latihan tenaga kerja serta pembangunan infrastruktur seperti kafe dan kemudahan berkaitan.

Beliau berkata, rancangan ini masih di peringkat awal, namun selaras dengan strategi menjadikan Brunei sebagai destinasi agropelancongan dan gastronomi yang “asli dan berkualiti tinggi”, serta membantu merangsang pembangunan ekonomi setempat, meningkatkan pengiktirafan orang ramai terhadap pengeluaran kopi tempatan, dan memperjuangkan pendedahan yang lebih tinggi di pasaran serantau.

Author

联合日报newsroom


相关报道